Wordpress, Blog Üzerine, Wordpress Dersleri, Wordpress Eğitimleri, Wordpress Kodları, Wordpress Haberleri,Wordpress Tutorials,WpMavi,Seo, Etiketler, Labels,Kategoriler, Categories
------------------------------------------
En çok tartışılan konulardan biriside wordpress kategorileriyle etiketleri arasında ne gibi bir fark oluduğu. Seo için hangisi daha iyi kategoriler mi yoksa etiketler mı? Kategoriler için optimum sayı kaç? Çok fazla için belirtilen sayı nekadar? Bir yazıyı iki ayrı kategori altında
göstermek sorun olurmu? Bir yazı için etiket limiti varmıdır? Fazla yada az etiket eklemek yazımızın SEO’suna zarar verir mi? Etiketler metakeywords gibi çalışır mı? İnternette zamanında kendimde araştırmıştım, gerçekten doğru cevapları öğrenmek için zor bir konu. Eğer sizinde aklınızda bu sorular varsa, umarım yazımın tamamını okuduktan sonra cevaplarını almış olursunuz.Yukarıdaki soruları tartışmadan önce, etiket ve kategori arasındaki farkı öğrenmeliyiz. WordPress terminolojisinde etiket ve kategori, her ikiside taxonomies olarak bilinir. İkisinde tek amacı sitenizin kullanılabilirliğini artırmak için içeriklerinizi sıralamak.
WordPress – Etiket ve Kategori Arasındaki Fark Nedir?
Kategoriler yazılarınızın geniş şekilde gruplanmış halidir. Kategorileri sitenizin genel konuları olarak düşünün. Kategoriler blogunuzun ne hakkında olduğunu gerçekten belirlemeye yardımcı olmak için vardır. Kategoriler ziyaretçilerinize doğru tip içeriği bulmaları konusunda yardımcı olur.
Etiket yazdığınız içeriğin özel ayrıntılarını tanımlar. Bunları sitenizin index anahtar kelimeleri olarak düşünün. Etiketleri micro datalar olarak düşünün sitenizi mikro kategori eden micro datalar.
Örnekle açıklamak gerekirse, Düşünü ki kendi ve hayatı hakkında blog yazan birsi var işte bu kişinin kategorilerileri müzik, yemek, seyahet etme ve kitaplar olucaktır. Bu kişi bir yazı yazdığında ve bu yazısını yemek kategorisi altında yayınladığında bu kişinin etiketleri mantı, iskender, pizza olucaktır. Anlıycağını etiket ve kategori arasında genel ve özel farkı vardır.
Diğer bir fark ise, bir yazı yayınladığınız zaman o yazıyı mutlaka kategorize etmelisiniz eğer siz kategorinizi seçmezseniz wordpress varsayılan olarak yazınızı uncategorized altına atar. Fakat bir yazı için etiket kullanmak zorunlu değildir.
Bir diğer fark ise, kategori ve etiketlerin URL’deki görüntülenme biçimidir. Eğer sizin kalıcı bağlantı ayarlarınız özel yapıda ise etiket ve kategori prefixleriniz aşşağıdaki gibi görünücektir.
http://yoursite.com/category/food/
vs.
http://yoursite.com/tag/food/
WordPress Kategorileri İçin Optimum Sayı Kaçtır?
Tabikide optimum bir sayı yok. Katergorilerin sayısı sitenizin karmaşıklığına göre değişiklik gösterebilir. Ancak, yapı ve kullanılabilirlik uğruna, bu alt-kategorileri ve etiketleri ayrı ayrı amacı uğruna kullanmak en iyisidir. Yani micro detaylar için etiketleri, genel gruuplama için kategorileri. Özel şeyler için özel kategoriler açmaktan kaçının.
Web sitenizi yeni kurduğunuzda herzaman öncelikle genel kategorileriniz için yazılarınızı yazın. Alt kategorilere siteniz büyüdükçe geçersiniz. Başlangıçta günce sadece bir yazı yazıyoruzsunuzdur ya da belki 3-5 yazı. Diyelim ki 30 tane kategoriniz olucak ve bazı kategorilerin altında sadece bir veya iki yazınız olacak işte bu noktada 30 kategoriye sahip olmak anlamsızdır. Bunun yerine daha taze içeriğe sahip 5 genel kategorilerde tüm bu yazılarınızı toplamak daha mantıktıdır çünkü dediğim gibi kategorilerinize taze yazı akar. Buda sitenizin belirli bir istikrarda gittiğini google’a gösterir. Bu yüzden optimum kategori sayısını bu yazımı okuduktan sonra siz belirlemelisiniz.
Nezaman Alt Kategori Eklemelisiniz?
Diyelim ki kategoriniz gene yemek, ve siz sürekli türk mutfağı hakkında yazıyorsunuz bir gün geldi ve çin mutfağı hakkında bir yazı yazdınız ve bundan sonrada çin mutfağı hakkında yazmaya karar verdiniz ve Çin mutfağı hakkındaki yazılarınızada Türk mutfağındaki yazılarınıza ayırdığınız vakit kadar vakit ayıracaksınız. Hemen Çin mutfağı diye bir alt kategori açmayın. Onun yerine Çin mutfağı yazınızıda yemek kategorisi altında yayınlayın ve bu yazınızı micro kategori edin yani etiketleyin. Nezmanki Çin mutfağı etikey sayınız 10’u geçer işte ozaman yemeğin altında birde çin mutfağı diye alt kategori açabilirsiniz.
Evet, eski yazılarınıza dönüp düzenlemeni gerekicek. Eğer URL yapınız /category/postname/ bu şeilde ise WordPress Redirection Eklentisini mutlaka kullanın. Bu eklenti URL’sini değiştridiğiniz eski sayfaları direkt yeni URL’lerine yönlendirecektir. Böylelikle arama motorlarındaki sıraızı koruyacaksınızdır.
Alt Kategorileri Kullanmak Zorunda Mıyım?
Tabiki değilsiniz. Herzaman popüler etiketlerinizi popüler olarak bırakabilirsiniz. Alt kategorilerdeki tek amaç sitenize gelen ziyaretçinin siteyi rahat bir sekilde kullanmasını sağlamaktır. Sonuçta gelenler insan google bot’u değil.
Bir Yazıyı İki Ayrı Kategori Altında Göstermek Sorun Olur Mu?
Diğer sitelerde bir yazıyı 2 ayrı kategoride göstermek SEO’nuza zarar verir gibi yazılar okumuşsunuzdur eminim. Bazıları bir yazıyı 2 ayrı kategoride göstermenin o yazının google tarafından 2. kategoride yinelenen içerik olarak algılanacağını öne sürüyor. Ama benim fikrim bu öne atılan düşünce tam olarak doğru değil çünkü herşeyden önce kendinizi SEO ya kaptırıp gitmeyin. SEO kadar önemli bir diğer şey ise sitenizin kullanıcı dostu olması. Sonuçta yineliyorum, sitemize girenler insan google bot’u değil bu yüzden sizin için 2 kategoridede göstermek önemliyse ve kullancılarını içinde önemli olduğunu düşünüyorsanız hiç çekinmeyin 2 kategoride gösterin. Ama sizin başınıza bu çok geliyorsa yani 20 yazınızadan 10 tanesi 2 veya 3 farklı kategorininde altında yer alıyorsa o zaman yinelenen içerikten dolayı google’dan ceza alırsınız ve site sıralamanız düşürülür.
Eğer ben google tarafından ceza almak istemiyorum sırf kullanıcı dostu olucak diye google’da sıralamamın düşmesini istemiyorum diyorsanız ve bu yöndeki endişeleriniz gerçekten ciddi ise başka bir çözüm yolu daha var. WordPress Seo by Yoast eklentisi taxonomies sekmesinin altından eğer google’robotlarının taxonomy’lerinizi indexlememesini isterseniz orta yolu bulmuş olursunuz.WordPress SEO by Yoast Kurulumu ve Ayarları başlıklı yazımda eklentinin kurulumunu ve sitemde kullandığım ayarları detaylı anlattım.
WordPress Yazıları İçin Etiket Koyma Sınır Var mıdır?
WordPress yazınız için koyduğunuz etiketlere sınır koymaz isterseniz bir yazınıza 1000 tane etiket ekleyin. Yapabilirsiniz. Ama etiketlerideki amaç yazılarınızı küçük gruplar altında toplamaktır. (Micro Kategori) Etiketleriniz, kullanıcılarınızın arama yaptığı zaman arama sonuçlarında çıkmasını sağlıyacaktır. Önerdiğim etiket sayısı 10. 10’dan az yazmıycam diyipte alakasız bir şekilde etiketlemeyin yazılarınızı, 10’a indiricem diyede etiketlerinizi yazmaktan vazgeçmeyin. Bir yazı için 15 tane tam anlamıyla o yazıyı micro kategorize eden etiket yazabilirsiniz 5 tanede.
Etiketler Meta keywords Gibi Çalışır Mı?
Etiket ve metakeywords kesinlike 2 farklı şeydir. Genellikle insanlar yanılır ve bu yüzden sitelerine ekleyebildikleri kadar etiket eklerler. Etiketler yazınızın metakeyword’leri değildirler. En azından wordpress ayarlarında varsayılan olarak öyle değildir fakat WordPress Seo by Yoast eklentisi meta anahtar kelimeler şablonu için etiket değerleri kullanır. Eğer bu eklentiyi kullanmıyorsanız meta anahtar kelimeleri etiket olarak kullanmayın.
---------------------------------------
**Bu yazı wpmavi.com adresinden alınmıştır. Sponsor Bayram Cigerli
comment 0 yorum
more_vert